Het eerste huis bouw je voor ….

We hebben het veel gehoord, deze spreuk met alles wat daarop volgt.

De keuze voor standaard ontwerp was eenvoudig. Goed concept en prijs-kwaliteitverhouding prima in orde.

Toch hebben we onze eigen inbreng middels een bevriende architect volledig kunnen overbrengen. Dit vraagt flexibiliteit van de originele ontwerper en de bouwer. En die was ruimschoots aanwezig. Het ontwerp stond letterlijk als een huis.

Vanaf het begin voelden we ons gedragen door een strakke planning, goede opvolging tijdens bouwvergaderingen, gedegen adviezen (we moesten immers zelf veel leren) en luisterend oor. Dat laatste is belangrijk als je iets gaat doen dat je voor het eerst doet dat verbonden is met grote budgetten. Dat we dat allemaal in één organisatie vonden is opmerkelijk.

Er zijn een paar zaken die je als ‘ bouwheer’  zelf moet regelen:

  • Op tijd bouwmaterialen uitzoeken (het is veel maar leuk werk).
  • Houd jezelf ook aan de afpraken. De bouwer regaeert erg positief op een goede opvolging van de punten die op uw eigen bord liggen.
  • Voldoende kontakt met de bouwlieden ter plaatse levert niet alleen leuke reacties op, maar ook veel nuttige informatie.
  • Bouwvergaderingen zijn er om zaken op een gestructureerde manier te bepreken (we hebben ze allen als het fundament ervaren onder ons huis).
  • Goed contact met de lokale Bloemfontein verantwoordelijke leidt tot een teamspirit (we hadden meer het gevoel gezamenlijk de wedstrijd te willen winnen dan tegen elkaar te spelen)

Kortom: wij hebben niets begrepen en ervaren  van de soms negatief getinte verhalen die ons van buiten bereikten. Bij ons was elkaar vertrouwen en elkaar accepteren, een prima basis voor een goed resultaat.

Natuurlijk gingen er ook wel eens dingen mis. Voor ons was het belangrijker te ervaren dat er accuraat op de zaken werd gereageerd. Geen discussie over zaken die duidelijk waren. De service achteraf heeft voor ons het beeld gecompleteerd.

Onze conclusie: een eerste huis bouw je voor jezelf !

Gert Holm en/of Ineke Holm – Oostvoorne